Skip to content
 

1099 Osage Update #5

This may be one of the final updates on this project as it is almost complete. We will take a more detailed look at the building in this update to give you more of an all around view. This is the first project that kicked off the South Lincoln Redevelopment and there are more projects to come in this area.

First off, we will be looking at the front from Osage Street. This building has great street presence and is the tallest in the surrounding area. Given the master plan of the project, more buildings of this scale will add a great urban density feel to the area. The facade also catches the eye as each floor doesn’t line up with the other. It adds a neat effect when looking at it.

 

Looking closer at the building itself, you have a great glass wall at the entrance and some very colorful, ‘urban’ art that crawls up the entire length of the building. This is something I didn’t expect when I went to take pictures. It really makes this building stand out even more, in a positive way.

 

Now to the back of the building. On the left, you’ll see that the artwork continues. This was taken as far back as possible; from the 10th and Osage lightrail station. Nevertheless, I found a way to get to the back so we can take a better look. On the right you see the building in the background of the train tracks. This is clearly dominating the area even being only 8-stories.

 

The back looks a lot like the front. I was able to get a closeup of the art on the back which, in contrast, is very different from the front. As it still catches the eye, it is a lot harder to see because of the tracks behind the building and the limited accessibility to get behind the building.

 

As the South Lincoln Redevelopment continues, I share with you this last picture which I took to show you the density of the area around 1099 Osage. For now it is only one 8-story building but there will be much more going in around it which is very exciting for this downtown neighborhood. On a side note, those slanted rectangles on the top are solar panels which is a huge win for any new development.

 

Share This Post


11 Comments

  1. william bell says:

    the 1970’s called. they want their housing project back

  2. django says:

    This looks much better than any public housing built in Denver in the seventies. I guess you can quibble about anything.

  3. Corey says:

    I love the art work. It is a mural or mosaic?

  4. Tom says:

    Glad to see infill development progressing in that area, but that is one VERY unattractive building! Surely Denver can do better than that.

  5. Ed B says:

    The shifting vertical lines seems to be a new design trend. Seeing it in a lot of places. The painted artwork on the wall is pretty unique and funky.

  6. Freddie says:

    It looks like there’s been an earthquake.

  7. Jim says:

    I’ve seen a few of the apartments in this building… they’re extremely nice and spacious. More like condos, with stainless steel fixtures, beautiful woodwork, and giant windows with an amazing view of downtown or the mountains, depending on which side you’re on. The hallways are carpeted, kind of reminiscent of a hotel, with laundry facilities, resident lounges, and balconies on each floor. Plus, the building’s green, so residents (all of whom are elderly and/or disabled) don’t even have to pay utilities. I don’t think many of them will be complaining about the exterior artwork.

    William Bell might not agree, but who the Hell is William Bell? Some guy on the Internet? Fancy!

    • mama says:

      JIm, Thank you for this post. I’ve been trying to find what the inside looks like. We got my adult son with disabilities approved for this building and as a mother of a child with disabilities i am very happy that he is now going to have a chance to try to live independently in such a wonderful and green building.

      • Jim says:

        Sure thing. He’ll enjoy it. Each apartment has a digital thermostat and a microwave that doubles as a space age convection oven, plus all the typical amenities you’d expect in a modern condo-type unit, including spacious bathrooms. I’ve met several of the residents, also, and it seems like everyone was thoroughly screened to keep out a lot of the ne’er-do-wells. Plus, the D line stop is right outside, just a couple stops from downtown, there’s restricted front door and elevator access, and on-site management. Perfect for mobility impaired
        individuals.

  8. Dan says:

    The artwork is rad!

  9. Jacob says:

    It’s a shame that this is what came up. I was incredibly excited to see what they were going to do and when I realized this was the osage project, not some revamp of an older building, I wanted to cry. This is clearly a building where the designer got too into their own concept of the people occupying the building being at a shifting point in their lives or some B.S. like that and didn’t think about having an overall beautiful building. I wish this thing wasn’t so tall so we wouldn’t have to see it.