Saint Francis Apartments Final Update

The Saint Francis Apartments at Cathedral Square had its grand opening in February, so let’s wrap up this project with a few photos of the completed building. The six-story development—a joint effort of the Saint Francis Center and St. John’s Cathedral—offers 50 apartments for people who were experiencing homelessness. For our previous posts on this project in Denver’s Capitol Hill neighborhood, please click here.

Located mid-block along the east side of Washington Street between Colfax and 14th Avenue, the four sides of the Saint Francis Apartments feature different geometric compositions. Here’s a tour around the building, starting with the front facade along Washington and working our way around the building clockwise:

Saint Francis Apartments along Washington Street in Denver's Capitol Hill neighborhood
Saint Francis Apartments along Washington Street in Denver's Capitol Hill neighborhood
Saint Francis Apartments along Washington Street in Denver's Capitol Hill neighborhood
Saint Francis Apartments along Washington Street in Denver's Capitol Hill neighborhood
Saint Francis Apartments along Washington Street in Denver's Capitol Hill neighborhood

Thanks to this project, another surface parking lot has been eradicated from Denver’s urban core and 50 people now have a place to call home. Congratulations to the Saint Francis Center and St. John’s Cathedral on this important new residential community!

By | 2018-03-31T21:00:50+00:00 March 29, 2018|Categories: Capitol Hill, Infill, Residential, Urbanism|Tags: |8 Comments

8 Comments

  1. TFH March 29, 2018 at 9:16 pm - Reply

    Good form… could have been a very visually nice project if there weren’t seemingly random blocks of red and gray all over the place.

    • DW March 30, 2018 at 9:56 am - Reply

      Looks like a Star Wars Sandcrawler from one angle

  2. JDub March 30, 2018 at 9:21 am - Reply

    Your argonaut shopping trip just got a little more difficult.

    • PhilipDDG March 30, 2018 at 9:59 am - Reply

      All the more reason for Argonaut to build the parking structure that was originally planned for the corner lot that faces the entrance to the store. Then they (and we) would have parking the way it should be in a dense urban setting: stacked.

  3. Freddie March 31, 2018 at 10:52 am - Reply

    I seem to be in the minority here in that I normally prefer an ugly building to surface parking (increased density, repairing the urban fabric, blah blah blah – that stuff’s really important to me). But this thing is just so hideous – it makes me emotional every time I walk by. I just can’t believe how ugly it is. It’s amazing. I try to remind myself there’s a good cause behind it, but it’s still a little hard to take.

  4. Jim March 31, 2018 at 3:54 pm - Reply

    In Agreement with TFH. It has a disorganized, uneasy feel to it. Could have been good but isn’t. A mash-up of too many ideas. The good thing is in the program. Some people now have a home.

  5. David April 1, 2018 at 10:43 am - Reply

    Not a fan, it’s horrible!

  6. matt April 2, 2018 at 8:32 am - Reply

    I wonder how many droids that thing is able to pick up a day…….total sand crawler.

Leave A Comment